A kenguruipar
A kengurufeldolgozó ipar legelőször 1959-ben kezdett el kenguruhúst exportálni Európába, miután az európai vadhúsokkal foglalkozó iparág egyre nagyobb érdeklődést mutatott. Ma már Ausztrália a világ számos országába exportál kenguruhúst és -bőrt. Az élő állat exportját azonban a környezetvédelemről és a biodiverzitás megőrzéséről szóló 1999-es szövetségi törvény tiltja, bár van néhány kivétel is, amikor a kivitel nem kereskedelmi célú. Ilyen például az állatkertek közötti csere.
A kenguruk kereskedelmi célú felhasználása céljából az állat kilövését csak szakképzett, engedéllyel rendelkező vadász végezheti; a kilövésre kiszemelt állatot azonnal meg kell ölni. Az ausztrál szenátus eseti, állatjóléti bizottságot hozott létre, mely átfogó vizsgálat után úgy döntött, hogy „minden kétséget kizáróan a kenguruk szakszerű kilövése a leghumánusabb módja az állatállomány ritkításának.” Export céljából négy kengurufajta vadászható.
A kengurállomány „ritkítása” és feldolgozása nagyon szigorú szabályozás mellett történik, s azok a vadászok, akik nem tarják be a „kenguruállomány humánus ritkításának” országos előírásait, szigorú büntetésre számíthatnak.
Az AQIS (Ausztrál Karantén és Bevizsgálási Szolgálat) szakértői szigorú vizsgálatnak vetik alá az exportra szánt kengurutermékeket, beleértve a kenguruhúst is. A kormány rendeleteinek megszegése súlyos következményekkel járhat: negyedmillió dolláros pénzbüntetés vagy 10 évig tartó börtönbüntetés, vagy akár mind a kettő.
A kenguruhús
Becslések szerint Ausztrália ma a világ mintegy 55 országába exportál kenguruhúst, mely más húsokhoz képest igen kis mértékben tartalmaz telített zsírokat. Világszerte egyre népszerűbb a kenguruhús, s várhatóan a jövőben tovább fog növekedni exportpiaca, mivel az egyik legfinomabb vadhús. Növekvő népszerűsége annak tudható be, hogy igen ízletes, enyhén vadízű. Magas a protein, a cink és vas tartalma.
Legfontosabb piacai az Európai Unió és Oroszország, de az Amerikai Egyesült Államok és több ázsiai ország is kezd egyre nagyobb érdeklődést mutatni. Az Ausztrál Karantén és Bevizsgálási Szolgálat szakértői minden exportra szánt kenguruhúst alaposan megvizsgálnak, s tanúsítványt állítanak ki, hogy a hús emberi fogyasztásra alkalmas.
Ezen túlmenően a kenguruhúst feldolgozó üzemeknek regisztrációs bizonyítvánnyal kell rendelkezniük, rendszeresen ellenőrzik őket, s tanúsítják, hogy az importáló országok szigorú előírásainak is megfelelnek.
A kenguruk bőre és szőre
Európa, az Egyesült Államok és Ázsia számos piacára exportál Ausztrália kengurukbőrt és -szőrt. Kengurubőrt különböző kikészítésben exportálnak: sózottan, pácoltan (félig feldolgozottan) és cserzetten. Mint ahogyan minden más kengurutermék, a bőr is csak a négy legelszaporodottabb, vadászati tilalom alá nem eső kengurufajtától származhat. Az eljárás során vagy a szőrmére vagy a kengurubőrre történik a kikészítés.
Noha a legtöbb exportbevétel a pácolt kengurubőrből származik, növekvő külkereskedelmi tevékenység tapasztalható a kengurubőrből származó késztermékek értékesítése területén is. A kengurubőr igen erős, ugyanakkor nagyon könnyű, a legmagasabb minőségi elvárásoknak is eleget tesz. Magas szakítószilárdsága miatt kiválóan alkalmas lábbelik, illetve sportcipők készítésére.
forrás: hungary.embassy.gov.au |